Tek Eliyle 13 Kitap Yazdı!
Birgün tüm insanların kitaplarını okumasını istiyor
Silvan Haberi – 25 Kasım 2014 Salı – 13:26 | Orijinal metin için tıklayınız.
Diyarbakırlı 39 yaşındaki bedensel engelli Şair Erdal Yalçın 10 yılda 13 kitap yazdı. 2 yaşında menenjit hastalığından dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum olan Yalçın, kendini bir engelli olarak görmediğini ifade ederek, “Engelli olmanın dezavantaj olmadığının mesajını halka vermek istedim. 13 kitap yazdım. Tek hayalim, bir gün tüm insanların kitaplarımı okumasıdır. Bunun için kitapları Avrupa’ya göndermek için İngilizceye çevirmek istiyorum” dedi.
Diyarbakırlı Erdal Yalçın 2 yaşında yanlış teşhis sonucu sakat kaldı. Ailesi tarafından birçok doktora götürülmesine bir çare bulunamadı. Ailesi 1981 yılında tedavisi İstanbul’a taşındı. Burada tedavisi devam etti. Tedaviye rağmen bir çare bulunmadı. Daha sonra Metin Sabancı Spastik Okulu’nda okuma yazmayı öğrendi. 10 yılda şiir, öykü ve tiyatro kitabı olmak üzere 13 kitap yazdı. Erdal Yalçın İstanbul Feshane’de ‘Diyarbakır Tanıtım Günleri’ne katılarak kitaplarını Diyarbakırlı hemşerilerinin beğenisine sundu.
FATMA GİRİK’LE AYNI FİLMDE OYNADI
‘Gün Ortasında Karanlık Anne’ filminde doktor bir anneyi canlandıran Fatma Girik ile engelli oğlunun dramını anlatan filmde başrol oynadı. Tekerlekli sandalyeye mahkum olan Erdal Yalçın (39), bir engellinin yaşadığı zorlukları yine şiir kitabı yazarak anlattı.
KİTAPLARINI KENDİ YAZIYOR
Hiçbir zaman hayata küsmeyen Erdal Yalçın, dört elle hayata sarıldı. Resim yaptı. 16 yaşında yazmaya başladı. İlk olarak makale yazdı. Daha sonra dergi çıkardı. Dergiyi fotokopi çekerek çoğaltarak dağıttı. Diyarbakır’da Engelliler Derneği’ni kurdu. Yazarlık hayalinde vazgeçmeyen Erdal Yalçın, 2004 yılında ‘Ben Bende’ kitabını çıkardı. Sponsor aracılığıyla 3 kitap çıkaran Yalçın, diğer 10 kitabını, kendi kitaplarını satarak kazandığı parayla çıkardı. Sadece tek elini kullanabilen Erdal Yalçın, kendi kitaplarını bilgisayarda kendi yazıyor. Böylesi büyük başarıya imza atan Yalçın birçok engelliye ilham kaynağı oldu.
OKUMAYA DEVAM EDİYOR
İstanbul’da yaşayan Yalçın okuma isteğinden de hiçbir zaman vazgeçmedi. İlkokul ve Ortaokulu bitirdi. Şimdi dışarıdan lise eğitimine devam ediyor. Kitap yazmaktan hiç vazgeçmeyen Yalçın kitap yazmaya devam ediyor. Tek hayali ise bir gün kitapların İngilizceye çevirip bütün insanların okuması istemek olduğu belirtildi.
TÖRE CİNAYETLERİ YAZDI
Engellini hiçbir zaman bir eksik olarak görmeyen Erdal Yalçın ilk kitabı ‘Ben Bende’yi çıkardı. Genelde şiir kitapları yazan Yalçın, öykü ve tiyatro kitapları da yazdı. Güneydoğu’da işlenen töre cinayetlerine dikkat çekmek için ‘Biz Aşkımız İçin Öldürdü’ tiyatro kitabını yazdı. Çocukları da unutmayan Erdal Yalçın onlar için ‘Çocukların Aklına Gelen Sorular’ ve ‘Çocukların Başucu Kitabı’nı yazdı.
KİTAPLARINI SATARAK GEÇİNİYOR
Engelli olmasına rağmen kimseye muhtaç olarak yaşamak istemeyen Erdal Yalçın, tekerlekli aracıyla kendi kitaplarını satarak para kazanıyor. İstanbul Feshane’de ‘Diyarbakır Tanıtım Günleri’ne katılarak Diyarbakırlı hemşerilerine kitabı sattı.
“HAYATA KÜSMEDİ”
Yanlış teşhis sorucu çoğunun engelli olduğunu ifade eden baba Kaya Yalçın, “Diyarbakır’da Erdal yüksek ateşten dolayı hastaneyi götürdüm. O zaman kızamık dediler. Eve getirdim. Ama ateşi daha fazla yükselince özel bir doktora götürdüm. Erdal’ın kızamık değil, menenjit olduğu söyledi. Yanlış teşhis olduğu ve tedavi gecikildiği için o günden sonra sakat kaldı. 1981 yılında tedavisi için Diyarbakır’da İstanbul’a taşındık. Birçok doktora götürdük. Ama hiçbir zaman hayata küsmedi. Kendini engelli olarak görmedi. Her zaman en iyi şeyi yapmak istedi. İnsanlara bir mesaj vermek için kitap yazmaya başladı. Sadece tek elini kullanıyor. Kitaplarını kendi yazıyor. Bazı kişiler buna inanmıyor ama o kendi düşüncelerini yazıyor” dedi.
“HAYATA DÖRT ELLE SARILIN”
Engellinin hiçbir zaman sorun olarak görmediğini ifade eden Erdal Yalçın ise; “Engelli olmak bir eksiklik değildir. Önemli hayata bağlanıp mücadele etmektir. Ben böyle yaptım. Hayata hiçbir zaman küsmedim. Dört elle bağlandım. Resim, yaptım, makale yazdım, dergi çıkardım. 10 yılda 13 kitap yazdım. Yazmaya devam ediyorum. Tüm engellilerin kendilerin için çaba göstermelidir. İçine kapanıp hayata küsmesinler. Ellerinden geleni yapsınlar” dedi.
“TÜM İNSANLARIN KİTABIMI OKUMASINI İSTİYORUM”
Kitaplarının tüm insanların okumasını isteyen Yalçın; “Ben kitap yazmaya başlarken insanlara bir mesaj vermek istedim. Engelliyim ama bu başarılı olabilmeme engel olmadığını göstermek istedim. 10 yılda 13 kitap yazdım. Bu kitapları kendim satarak paramı kazanıyorum. Bundan çok mutlu oluyorum. Benim yaşadığım bu mutluluk tarif edilemez. Yazmaya devam edeceğim. Türkiye’de birçok kişi kitabımı okudu. Tek hayalim, bir gün tüm insanların kitaplarımı okumasıdır. Bunun için kitapları Avrupa’ya göndermek için İngilizceye çevirmek istiyorum” dedi.