Engel Tanımadı, Tek Parmağıyla 17 Kitap Yazdı, İhlas Haber Ajansı, 6 Nisan 2019
İzmir Kitap Fuarı kapılarını açarken, fuarda en dikkat çeken isim tek parmağıyla yazdığı 17 kitabı satışa sunan 44 yaşındaki Erdal Yalçın oldu. Kazancını öğrencilere burs olarak verdiğini belirten Yalçın, “Her gün karınca gibi bir sayfa yazıyorum. Yazmazsam ölürüm” dedi.
İzmir Kitap Fuarı 24’üncü kez kapılarını açtı. 6-14 Nisan tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan kitap fuarına 457 yayınevi stant açarken, fuar boyunca 800 yazar İzmirli kitapseverlerle buluşacak.
İzmirlilerin akın ettiği İzmir Kitap Fuarı’nın en dikkat çeken ismi ise kendi yazdığı kitapları tekerlekli sandalyesiyle geldiği fuarda satan yüzde 98 engelli Erdal Yalçın (44) oldu. Okula hiç gitmeyen, annesinin kucağında taşıyarak götürdüğü özel eğitimle birlikte öğrenimini dışarıdan tamamlayan Yalçın, üniversite ikinci sınıfta Bilgi Yönetimi bölümünü okuyor. Yazmaya 15 yaşında tek parmağıyla başlayan ve şimdiye dek 17 kitap yazan Erdal Yalçın, tek hayalinin ise engellilerin yaşam standardını yükseltmek için milletvekili olmak olduğunu söyledi.
“Her gün karınca gibi bir sayfa yazabiliyorum”
15 yaşından beri yazdığını ifade eden Erdal Yalçın, “Hiç okula gitmedim, şu an üniversite okuyorum. Her şeyi annemin sayesinde öğrendim, kucağında taşıdı ve beni özel eğitime götürdü. İlkokuldan liseye kadar hepsini dışarıdan bitirdim. ‘İnsanlara nasıl faydalı olabilirim’ diye düşündüğümde ancak kitap yazarak faydalı olabileceğimi düşündüm. 2004 yılından bu yana da kitap yazıyorum. Kitaplarımı satıyorum, 17 kitabım var. Elimle günde bir sayfa yazıyorum, karınca gibi. Bir kitabı 1-1,5 yılda bitiriyorum. Kitap yazmak benim için bir aşk, bir tutku. Yazmasam ölürüm” dedi.
Kazancını öğrencilere burs olarak veriyor.
Kitaplarında hayata dair her türlü olguyu işleyebildiğini ifade eden Yalçın, öykü, roman, şiir türlerini ele alıyor. İnsanlara daha faydalı olmak, insanlık için bir şeyler yapmak istediğini ifade eden Erdal Yalçın, kitaplarından elde ettiği kazancından öğrencilere burs verdiğini de ekleyerek, “Daha çok faydalı olmak için burs veriyorum. Keşke her öğrencinin elinden tutsam ve okumayan kişi kalmasa. Hayatta her şeyden önemli” diye konuştu.
“Hayattan ilham alıyorum, hayat bir aynadır”
Kitaplarını yazarken hayattan ilham aldığını dile getiren Erdal Yalçın, “Hayat bir aynadır, insan nasıl bakarsa öyle görür. Ben bazen güzel bazen karamsar bazen öfkeli bakabiliyorum. Herkes gibi bakıyorum, benim kimseden farkım yok. Sadece mesleğim farklı ben de bir insanım. İnsanların insanlardan üstünlüğü yok diye düşünüyorum” dedi.
“Hayalim milletvekili olmak”
Engelliler için bir şeyler yapmak istediğini anlatan Yalçın, “Hayalim milletvekili olmak. Engellilere daha çok faydalı olmak için milletvekili olmak istiyorum. Engellilerin yaşam standardını yükseltmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Tek Parmağı ile 17 Tane Kitap Yazdı! Egeyön TV, 6 Nisan 2019
İzmir Kitap Fuarı kapılarını açarken, fuarda en dikkat çeken isim tek parmağıyla yazdığı 17 kitabı satışa sunan 44 yaşındaki Erdal Yalçın oldu. Kazancını öğrencilere burs olarak verdiğini belirten Yalçın, “Her gün karınca gibi bir sayfa yazıyorum. Yazmazsam ölürüm” dedi.
Kitaplarını satarak öğrencilere burs vermek istiyor, İlke Haber Ajansı, 15 Şubat 2018
İstanbul’da açılan bir kitap fuarına katılan engelli yazar Erdal Yalçın, kitaplarını satarak kazanacağı parayla öğrencilere burs vermek istiyor.
Engel Tanımayan Yazma Aşkı; Erdal YALÇIN, Mehmet Kızmaz, 15 Aralık 2017
Yüzde 98 engelli Erdal YALÇIN 16 kitaba imza attı
Tek Parmağıyla Hayatına 15 Kitap Sığdırdı; İhlas Haber Ajansı, 24 Nisan 2017
İzmir Kitap Fuarı’nda, tek parmağıyla yazdığı 15 kitabı satışa sunan yüzde 98 engelli 42 yaşındaki Erdal Yalçın, “Kitap benim için yaşayan bir hayat” dedi.
Yazdığı kitaplarla hayata tutunuyor; İlke Haber Ajansı, 28 Kasım 2016
Daha küçük yaşındayken geçirdiği menenjit hastalığı nedeniyle felç olan Erdal Yalçın, okuma azmiyle 16 kitap yazdığını söyledi.
Daha küçük yaşındayken geçirdiği menenjit hastalığı nedeniyle felç olan Erdal Yalçın, okuma azmiyle 16 kitap yazdığını söyledi.
İstanbul’da yaşayan yüzde 98 engelli olan 41 yaşındaki Diyarbakır doğumlu Yazar Erdal Yalçın, okuma isteğinden de hiçbir zaman vazgeçmediğini ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini dışardan bitirdiğini söyleyerek, hedefi ise üniversite sınavını kazanıp, psikoloji bölümünü okumak olduğunu belirtti.
Hiç kimseye muhtaç olarak yaşamak istemediğini ifade eden Yalçın, tekerlekli aracıyla yazdığı kitaplarını satıp para kazanarak yaşama tutunduğunu söyledi.
2 yaşındayken geçirdiği menenjit sonucu beyin felci geçirdiğini ve bundan dolayı okula gidemediğini ifade eden Yalçın her ne olursa olsun hayata olduğu sürece kitap yazmaktan ve okumaktan vazgeçmeyeceğini belirti.
Yalçın, kitap yazma serüvenini şöyle anlatı: “Diyarbakır doğumluyum, iki yaşında geçirdiğim menenjit sonucu beyin felci oldum. Ailemle yaşıyorum. Annem, babam ve kardeşlerim var. Üç kız iki erkek toplam beş kardeşiz. Hayatımda hiç okula gitmedim ama bu sene liseyi dışardan bitirdim. Bu sene girdiğim üniversite sınavını 34 puanla kaçırdım. Hedefim ise psikoloji bölümünü kazanmaktı. 26 yıldır yazı yazıyorum ve 12 yılı aşkındır da kitap çıkarıyorum. 10 yıl sponsor aradım kitap çıkarmak için ama sadece ilk kitabıma bulabildim. Artık ikinci kitabımdan sonra kendim yapmaya başladım. Hayatta olduğum sürece kitap yazmaya devem edeceğim.”
“Hedefim milletvekili olmak”
Gelecekteki hedefinin milletvekili olmak olduğunu dile getiren Yalçın, toplumun zamanını çoğunu boş geçirdiğine dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlar zamanının çoğunu boşa harcıyor. Hep geziyorlar. Hâlbuki üretmek lazım, çalışmak lazım. Ama biz insanlar çalışmayı sevmiyoruz. Çalışalım, üretelim hem ülkemiz hem de biz kazanalım. Hedefim milletvekili olmak. Bazı projelerim var onları gerçekleştirmek istiyorum.”
“Okuyan toplum olalım”
Bilinçli bir toplumun yeşerebilmesi için okuyan vatandaş olmamız gerektiğini ifade eden Yalçın,”Ben kitap yazmak ve kitap satmak için kimseden yardım istemiyorum. Kendim yazıyorum, kendim satıyorum. Kitaplarımı almak isteyenler erdalyalcın.info internet adresinden sipariş edebilirler. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Okuyan toplum olalım. Gerekli her şeyi okuyalım. Okuyup bilinçlenelim. Bilinçli toplum, bilinçli vatandaş demektir.” şeklinde konuştu. (Ahmet Karakaş-İLKHA)
Metnin orjinali için tıklayın
Bir Umut İnsanı: Erdal Yalçın | Muhabir: Caner Gürbüz, Kamera: Mehmet Kızmaz, 4 Haziran 2016
Kimimiz ilk kez bir tiyatro oyunu çıkışında otobüs durağında “Dünyanın engelliler için ne kadar adaletsiz” olduğuna dair bir sohbette kulak misafiri olduk onun ismine, kimimiz “Kendi Yazdığım Kitapları Satıyorum” yazısıyla Ankara Kitap Fuarı’nda, kimimiz ise onu ilk kez merhum M.Ali Birand’ın 11 Ocak 2013’teki “Bravo Erdal” manşetiyle köşe yazısında okuduk… Ama insanlar onu daha çok tanıtım günlerinde, yüzü daima gülerken, gözlerinde zeka ile karışık yaşam pırıltısı parlarken görüyorlar. Anlatmamıza gerek yok zaten fuara girerken tekerlekli sandalyesinden sıcak gülüşü ve selamı sizi kendisine hemen çeker. Hareket etmekte ve konuşmakta güçlük çekse de yazmak onu hayatta güçlü kılan adeta bir “mucize”. Tam 15 kitabı var Erdal Yalçın’ın. Bizce bu engel tanımayan şair’in mısralarında bilmediğimiz bir dünya olmalı.
Elinde her şey mevcut olan bizler bile bazen her şeyden şikayetçi olup, insanları dert edip karamsarlığına bürünmüyor muyuz ? İşte burada bir ses “Her zaman umut var!” diyor. Bir yol arıyoruz, güneşe erişmek için mücadeleler içinden. Erdal Yalçın hep gülüyor, elleri ve ayakları tutmuyor ama Erdal’ın yüreği nasıl uçsuz bucaksız bir ülkeyse yürek ülkesinin kelimelerini sunuyor bizlere. Erdal her şeyden önce hayata karşı olan dik duruşuyla bizlere hep bir şeyler söylüyor. Erdal’a “Sen ne güzel bir ağaçsın.” deyince “Hayır, Ben yalnızca toprağım.” diyor. “Erdal seni aramızda ‘Büyük öğretmen’ olarak konuşuyoruz.” deyince “Hayır, ben öğrenciyim.” diyor. Erdal kitabına da verdiği isim gibi kendine “Ben Taşı Delen Otum” der…
Herkesin hayatında Erdal gibi umut ışıkları olmalı. Ellerinde birbirinden güzel meyveler bulunup aslını, toprağını ve umudunu unutmayan; hatırlayan, hatırlatan…
Kadıköy Belediyesi’nin Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlediği 7.Kadıköy Kitap Günleri’nde Erdal Yalçın ile yapılan söyleşi. 18 Aralık 2013
Erdal Yalçın 2 yaşında yakalandığı Menenjit hastalığı sonrasında yaşamını engelli olarak sürdürmek zorunda kalan gençlerimizden birisi. Kadıköy Belediyesi’nin Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlediği 7.Kadıköy Kitap Günleri’nde gördüm Erdal Yalçın’ı. . Söyleştik. Yaşama dört elle sarılan Erdal Yalçın’ı herkesin tanıması gerekir düşüncesiyle kendisiyle bu çekimi gerçekleştirdim. Ortam çok uğultuluydu ve Erdal Yalçın’ın bazı açıklamalarını daha iyi yansıtacak daha nitelikli sorular soramadım diye üzüldüm. Konuşmamızın ikinci bölümü de heyecanımın kurbanı olmuş. Erdal Yalçın’a teşekkür eder, yaşam yolunda kararlı ve sağlam adımlarla devam etmesini dilerim. Emel Dinseven.